ΜΠΑΣΣΟ

Mαθήματα Μπάσου.
Το μπάσο είναι ένα έγχορδο μουσικό όργανο που παίζεται με τα δάχτυλα ή τον αντίχειρα, με τεχνικές όπως slapping, popping, tapping και thumbing, ή με πένα. Το σχήμα του είναι παρόμοιο με αυτό της ηλεκτρικής κιθάρας, διαφέρει όμως στο μήκος του λαιμού και στην απόσταση των τάστων μεταξύ τους.  Έχει τέσσερις χορδές συνήθως, αν και υπάρχουν και πεντάχορδα, εξάχορδα ή ακόμα και με μεγαλύτερο αριθμό χορδών μπάσα.
Το μπάσο αντικατέστησε σταδιακά το κοντραμπάσο, έτσι σήμερα χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλα τα είδη μουσικής, ροκ, τζαζ, ποπ, χέβι μέταλ, κάουντρι, μπλουζ ενώ έχει πάρει και θέση και σε ορχήστρες. Συνήθως αποτελεί μέρος του ρυθμικού τμήματος ενός μουσικού συνόλου, ωστόσο σε ορισμένα είδη, κυρίως στη τζαζ, στη φανκ και στη χέβι μέταλ μουσική συμμετέχει και με σόλο.

Στη ροκ, ο μπασίστας αποτελεί με τον ντράμερ μέλη του ρυθμικού τομέα της μπάντας, συνεπώς στηρίζει απλά το ρυθμό της κιθάρας. Στη funk ροκ, χρησιμοποιείται ευρέως η τεχνική του slapping. Οι μπασίστες των χέβι μέταλ μπαντών παίρνουν περισσότερες πρωτοβουλίες. Τα σόλο εμφανίζονται κυρίως σε progressive metal μπάντες.

Ο αυτοσχεδιασμός αποτελεί βασικό στοιχείο της τζαζ μουσικής. Έτσι, ένα βασικό όργανο ενός τζαζ μουσικού συνόλου, όπως το μπάσο, δεν μπορεί να έχει σόλο χαρακτήρα. Παρόλ’ αυτά, χρησιμοποιούνται και τζαζ γραμμές μπάσου που στηρίζουν το ρυθμό ενώ δεν λείπουν τα solo μέρη.

--------------------------------------------------

--------------------------------------------------

--------------------------------------------------

--------------------------------------------------

 

Copyright © 2013. Εθνικό Ωδείο Νεαπόλεως - All Rights Reserved