Αρχική » » 2ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΚΡΟΑΣΗΣ/ΑΝΑΛΥΣΗΣ 28/1/17

2ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΚΡΟΑΣΗΣ/ΑΝΑΛΥΣΗΣ 28/1/17

Το Κουαρτέτο εγχόρδων στον Κλασικισμό
δημιουργική ακρόαση - δημιουργική ανάλυση
 Εισηγητής : Αναστάσης Φιλιππακόπουλος


Το  Εθνικό Ωδείο Νεαπόλεως διοργανώνει το 2ο τρίωρο σεμινάριο δημιουργικής ακρόασης και ανάλυσης , με εισηγητή τον συνθέτη Αναστάση Φιλιππακόπουλο, το Σάββατο 28/1/17 στις 04.00μ.μ . Κόστος:15€.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε σπουδαστές ,αλλά και σε όλους τους φίλους της μουσικής χωρίς να απαιτούνται ειδικές γνώσεις.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Παρασκευή 27/1/17 στα τηλ.210-6429239/6977691062 ή στο email:ethnodeioneapoleos@gmail.com

Την ιστορική περίοδο που ονομάζεται κλασικισμός, από το 1750 μέχρι περίπου  το 1825, η μορφή του κουαρτέτου  εγχόρδων ξεχωρίζει  στον χώρο της μουσικής δωματίου. Το κουαρτέτο εγχόρδων είναι το είδος εκείνο όπου ο συνθέτης μπορεί να εκφράσει τα πιο εσωτερικά του συναισθήματα, τις πιο λεπτεπίλεπτες μουσικές του σκέψεις. Από τα πρώιμα έργα του  Χάυντν με την απλότητα και την αισιοδοξία τους, διαμέσου του λεπτού λυρισμού του Μότσαρτ, μέχρι τα στοχαστικά όψιμα κουαρτέτα του  Μπετόβεν  δημιουργείται ένας χώρος  απαράμιλλης  ομορφιάς. Στην συνάντηση με τους σπουδαστές ακούμε συγκεντρωμένοι  διάφορα κουαρτέτα  και ύστερα συζητάμε για την  ιδιαιτερότητα στη γλώσσα και στο περιεχόμενο του κάθε συνθέτη και του κάθε έργου. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην ανάπτυξη της υποκειμενικής ματιάς του κάθε ακροατή. Ετσι ανοίγεται ένας δρόμος στην βαθύτερη κατανόηση της δυτικής μουσικής γενικότερα. Το σεμινάριο μπορούν να παρακολουθήσουν και συμμετέχοντες που δεν γνωρίζουν μουσική.
https://1.bp.blogspot.com/-zTISVLaIyek/WCLLL8WY4_I/AAAAAAAAATU/75iL6tmvHnUFe_ylhpVnduY-FNlnKuU7gCLcB/s1600/anastassis+2014+photo.jpg   Ο Αναστάσης Φιλιππακόπουλος γεννήθηκε το 1969 στη Γαλλία. Έγραψε τα πρώτα του κομμάτια δίπλα στον Μιχάλη Τραυλό. Την περίοδο 1989–1994 σπούδασε σύνθεση στην Ανώτατη Ακαδημία των Τεχνών Βερολίνου (σήμερα Universitaet der Kuenste Berlin) με τους W.Szalonek και F.M. Olbrisch.
Από το 2003 είναι μέλος της διεθνούς ομάδας συνθετών Wandelweiser ( www.wandelweiser.de). To 2006 κυκλοφόρησε c.d. του με τίτλο “solo Pieces” από την Edition Wandelweiser Records.

Η μουσική του έχει παιχτεί στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α. από μουσικούς στους οποίους περιλαμβάνονται οι διευθυντές ορχήστρας Αλέξανδρος Μυράτ με την Κ.Ο.Θ. και την Καμεράτα, Mark Menzies με την Calarts String Orchestra, οι φλαουτίστες Antoine Beuger, Κατερίνα Τσενς, Ναταλία Γεράκη και Christine Tavolacci, οι ομποϊστες Κώστας Τιλιακός και Kathy Pisaro, οι κλαρινετίστες Γιάννης Σαμπροβαλακης, William Powell και Jurg Frey, ο τρομπονίστας Craig Shepard, ο κιθαρίστας Denis Sorokin, οι πιανίστες John mc Alpine, Dante Boon, Teodora Stepancic, Mark So, Manfred Werder, Daniel Brandes, Μαρία Αλούπη και Leo Svirsky, ο κιθαρίστας Denis Sorokin, η τραγουδίστρια Irene Kurka και άλλοι.
Το 2012 επισκέφτηκε το California Institute of the Arts στο Λος Αντζελες ως προσκεκλημένος καλλιτέχνης όπου παρουσίασε τη μουσική του σε συνεργασία με τους συνθέτες Michael Pisaro και Michael Jon Fink.Στις αρχές του 2015 κυκλοφόρησε το νέο c.d. του από την EWR με τίτλο “songs and piano pieces”

--------------------------------------------------

--------------------------------------------------

--------------------------------------------------

--------------------------------------------------

 

Copyright © 2013. Εθνικό Ωδείο Νεαπόλεως - All Rights Reserved